Opening huis van het kind


woensdag, 21 mei, 2014
Opening huis van het kind

Zoals u al aan de buitenkant kan merken, is het een mooi en kleurrijk gebouw . Ik wil starten met een dankwoord te richten aan het architectenbureau onder leiding van dhr. Peter Jacob alsook aan de aannemers en onderaannemers van de firma Hooyberghs. Graag vernoem ik ook de veiligheidscoördinator de heer  Nickmans, de heer De Backer voor de stabiliteitsstudie, dhr Bessems en dhr. Matthijs van het  bureau voor speciale technieken zoals verwarming, verluchting, brandbeveiliging enz.  

 

Er is tot op het laatste moment hard gewerkt om alles binnen de timing klaar te krijgen. Op bepaalde momenten waren er in het gebouw wel een 30 –tal personen bezig. Dit alles werd gecoördineerd door dhr. Stef Diels als projectleider en dhr. Niels Liegiois, als werfleider. Ook dank aan de architecte van de gemeente, mevr. Brigitt Verdroncken en haar medewerker André Depré om alles zo goed op te volgen en te zorgen dat we binnen het afgesproken budget bleven nl.   1 337 121 euro. De aanvangsdatum was 22 februari 2013 en na 253 kalenderdag nl. op 16 december 2013 waren de werken afgerond en kon het kinderdagverblijf verhuizen. Vanaf 1 januari nam ook het consultatiebureau van kind en gezin zijn intrek.

 

Dit nieuwe gebouw is een houtskeletgebouw. Het voordeel hiervan is dat zowel de wanden als de dakconstructie in de fabriek zijn geproduceerd en met de vrachtwagen naar hier zijn getransporteerd. Op die manier kon het gebouw snel wind – en waterdicht gemaakt worden. Langs de buitenkant is er dan de afwerking geweest met leien. Het gebouw is ook energiezuinig. Dank zij de goede luchtdichtheid en de uitstekende isolatie van wanden, vloeren en dak voldoet een kleine verwarmingsketel om het gebouw op temperatuur te krijgen. De vloerverwarming maakt het dan weer aangenaam voor de peutertjes. De ramen in de leefruimten zijn tot vloerniveau zodat er zelfs voor de kruipertjes, gezorgd wordt voor een binnen – buiten relatie. In de slaapruimten zijn dan weer minimale raampartijen. Via het bovenlicht wordt de centrale verzorgingsruimte verlicht wat het voor iedereen aangenamer maakt.

Voor de inrichting werd het meubilair zoals de kasten en de keuken en  een deel van het sanitair gerecupereerd uit de Guido Gezellestraat. Deze overbrenging moest allemaal gebeuren tijdens de 2 weken dat de kribbe gesloten was. Er is echt met man en macht gewerkt om alles tijdig klaar te krijgen. Tot in de late uurtjes brandde er nog licht in het gebouw omdat men nog volop aan het werken was. Dank aan de ouders voor het begrip tijdens de verhuis.

 

Naar beveiliging toe wordt er gewerkt met een badgessysteem zodat er controle is. Zowel voor het kinderdagverblijf als voor kind en preventie is er een gemeenschappelijke toegang . Links in het gebouw is het deel van kind en preventie. Eerst is er een centrale wachtruimte die eveneens bruikbaar is voor infomomenten voor een kleine groep ouders. Hierop sluiten de lokalen voor de verpleegster, de dokter en een bureau voor de administratie aan. Rechts in het gebouw bevindt zich dan het kinderdagverblijf dat ruimte biedt voor 47 kinderen. Er is enerzijds het dienstengedeelte met een keuken, wasruimte, personeelsruimte en anderzijds de verblijfsruimte voor de kinderen. De 4 leefgroepen, met aansluitend de slaapruimte, zijn met elkaar verbonden via tussendeuren.